Partenariat international

Partenariat international

Dans ce dossier

L’accélération de la transition des protéines alimentaires d’origine animale vers des protéines alimentaires alternatives – le changement alimentaire – est essentielle pour réduire l’empreinte de notre système alimentaire en termes d’émissions de gaz à effet de serre (GES), d’énergie, d’utilisation de l’eau et des terres, et d’autres impacts environnementaux pertinents, et pour améliorer la santé et le bien-être des personnes, des animaux et de la planète. GIANT LEAPS fournit les innovations stratégiques, les méthodologies et les ensembles de données en libre accès pour accélérer ce changement alimentaire, conformément à la stratégie Farm-to-Fork et contribuant à l’objectif du Green Deal d’atteindre la neutralité climatique d’ici 2050. La réalisation du changement de régime alimentaire dans la pratique est intrinsèquement complexe en raison de la diversité des acteurs impliqués et entravée par d’importantes lacunes dans les connaissances, dispersées entre les diverses sources de protéines alternatives et les domaines de la santé (sécurité, allergénicité et digestibilité), de l’environnement (GES et autres impacts environnementaux et climatiques, biodiversité, circularité) et/ou des obstacles à l’adoption (technologiques, sensorielle et l’acceptation par les consommateurs). Le consortium GIANT LEAPS se compose des acteurs clés et couvre toute l’expertise nécessaire pour combler les lacunes pertinentes dans les connaissances et s’engage de manière proactive pour parvenir à de futurs régimes alimentaires optimisés basés sur des protéines alternatives qui sont largement acceptées par les groupes de parties prenantes. Afin de fournir les informations nécessaires à la prise de décision et à l’impact à court, moyen et long terme, les sources de protéines GIANT LEAPS ont été sélectionnées pour une évaluation ciblée ou complète en fonction de leur niveau de spécification actuel. Les innovations et les méthodes améliorées, combinées à des informations accessibles et complètes, générées pour une large collection de protéines alternatives, permettront aux décideurs politiques de hiérarchiser les changements dans le système alimentaire vers le changement alimentaire en fonction de l’impact souhaité, aux acteurs de la chaîne de valeur de faire des choix stratégiques, scientifiques, commerciaux et d’investissement, et au grand public de faire des choix alimentaires plus durables et plus sains.

The project is lead by Professor Clare Mills and Dr Chiara Nitride (The University of Manchester) with Dr Linda Monaci and Dr Rosa Pilolli from CNR-ISPA (Bari, Italy), Dr Christof van Puke (ILVO, Belgium), Dr Nathalie Gillard (CER, Belgium) with Olivier Tranquet, Dr Colette Larre (INRA-Nantes) and Dr Karine Adel-Patient, Herve Bernard (INRA, Saclay). The work falls into two objectives as follows: Objective 1: Develop reference (harmonised) methodologies for the detection and quantification of allergens in foods The project partnership will focus on the development of MS-based multiple reaction monitoring method(s) for the simultaneous detection and quantification analysis of six foods causing IgE-mediated food allergies which are included on Annex II of the FIR, namely milk (as cow’s milk), egg (as hen’s egg), soybean, peanut, hazelnut and almond. Reference and quality control materials already available together with incurred matrices used in nationally funded projects (iFAAM, MANOE, Allersens, MoniQA and LGC Standards) will be complemented by two incurred matrices prepared for the project including a chocolate based product (chocolate bar or chocolate muffin), and a powdered soup. These will be used to develop the methods, which will be founded on published data together with advances made through the iFAAM and Allersens projects. Starting from this background, we will take this knowledge forward to develop a harmonised quantitative MS-based prototype reference method for the detection of multiple food allergens in standardised incurred food matrices. The matrices will include reference and/or quality control materials already available and produce additional complementary materials in a food pilot plant thus mimicking, as far as possible “real world” manufactured foods. Objective 2: Generate good quality data on Minimum Eliciting Doses (MED) and Minimum Observed Eliciting Doses (MOED) Building on clinical best-practice for undertaking double blind placebo controlled food challenges (DBPCFC) from the PRACTALL group and drawing on tools and approaches arising from the EuroPrevall and iFAAM projects we will provide a tool box to support generation of good quality data on MED’s from low-dose oral food challenges undertaken in food allergic patients. Consensus approaches on quality assessment of data, including classification of reactive, tolerant and placebo reactive patients, evaluation of symptoms (objective, subjective, persistent subjective) to support consistent definition of lowest observed adverse effect levels in individual patients, including those experiencing transient reactions during challenges. Data from the literature, EU-funded projects such as iFAAM and EuroPrevall, and nationally-funded projects in France (such as MANOE) and the UK will be collated and reviewed using these criteria to provide “cleaned” analysis-ready data sets. The focus for this work will be on foods for which data gaps were identified by the iFAAM notably tree-nuts (walnut, cashew, pistachio, almond, macadamia nut, fish, crustacean and molluscan shell fish) although other foods listed on Annex II of the FIR, such as soybean and wheat, will also be collected. Where sufficient data are collected dose distributions will be modelled using interval censoring survival analysis to calculate MED’s.